PLAYHOUSE STUDIOS

DateJanuary 2015
LocationDurban, South Africa
ClientPlayhouse Theatre
CategoryCommercial

CONSULTATION

The original music studio’s were built back in the early 1980’s at sub basement levels -2 and -3. This is actually below sea level! The studios were the old hessian sack type finish that covered glass fibre panels. Over the years the studio’s became dated with no real investment in technology or aesthetics.

The goal was to revive these spaces into a modern and fully functional studio suite. The spaces comprised of a primary and secondary control rooms, a vocal booth and a truly magnificent live room, designed to accommodate a full orchestra. A unique and superbly designed space.

Not much acoustic work was required in the live room apart from a set of double sided acoustic floor standing moveable acoustic panels that can be configured to create a vocal or interview booth with a natural reverb tail.

The studios design was to create a “non environment – environment” free from the constrained acoustics of being in a small enclosed space. To create a stable sonic image, the design ensured absolute symmetry and control of early reflections in order to create an “Initial time delay gap” ITDG of approximately 20milliseconds.

The Acoustic diffusion installed in the rear of the control rooms created a sonic illusion space and larger volume than the actual volume. See pics of the acoustic bench. Whilst this is primarily an acoustic diffusion element, it also is design to seat a listener or client in a central position.

PRODUCTS

All products were designed, manufactured and installed by Acoustic Worx offering a complete turnkey solution.